در نورپردازی نمای ساختمان مدرن می توان از لامپ های وال واشر، پروژکتورها، لامپ های زمینی و … استفاده کرد. متداول ترین تکنیک های نورپردازی شامل خشن، یکدست و تاکیدی است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. هدف اصلی از نورپردازی، ایجاد جلوه ای نورانی و جذاب درشب است تا بنای مورد نظر در شب نیز قابل رویت باشد. نورپردازی نمای ساختمان مدرن علاوه بر زیبایی چهره شهر، تاثیر زیادی در افزایش ارزش ملک دارد و می تواند قیمت آن را افزایش دهد.
چرا نورپردازی نمای ساختمان مدرن اهمیت دارد؟
هنگامی که نورپردازی نمای ساختمان مدرن را انجام می دهیم تمام المان های آن شامل فضاهای پر و خالی برجسته خواهند شد. اگر با روش های مختلف نورپردازی نمای خارجی ساختمان آشنا باشیم و آن ها را به طور اصولی اجرا کنیم کاربری ساختمان نیز به درستی نشان داده می شود. قطعا نورپردازی در ساختمان های مدرن متفاوت از ساختمان های کلاسیک است و تکنیک های خاصی در آن بکار می رود. برخی از افرادی که قصد بازسازی و دکوراسیون داخلی منزل و بازسازی خانه های کوچک را دارند به سراغ بازسازی نمای خارجی ساختمان نیز می روند. قیمت طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی منزل و خارجی به پارامترهای مختلفی از جمله ارتفاع ساختمان، سبک نورپردازی، موقعیت پروژه و… بستگی دارد .به طور مثال برای نورپردازی مجتمع های تجاری به بودجه بیشتری نسبت به مجتمع های مسکونی نیاز داریم.
سبک های نورپردازی نمای ساختمان
- خشن : نورپردازی خشن در ساختمان هایی انجام می شود که در نمای آن از المان های کوچک استفاده شده است. این سبک کمک می کند تا این المان ها به خوبی قابل مشاهده باشند.
- یکدست : معمولا در نورپردازی یکدست، ابزارهای روشنایی در یک نقطه تعبیه می شوند. میزان پرتاب نور این ابزارها به قدری زیاد است که می توانند نور مورد نیاز را از همان نقطه به تمام سطح نما پراکنده کنند. پروژکتورها از مهم ترین ادوات نورپردازی یکدست به شمار می روند.
- از داخل و خارج : در این سبک از نورپردازی نمای ساختمان مدرن، ابزارهای نورپردازی در کنار بازشوها مانند درب ها وپنجره ها تعبیه می شوند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در این روش نباید ادوات روشنایی را در کنار پنجره ها تعبیه کرد. زیرا باعث تجاوز به حریم خصوصی افراد است و باعث روشن شدن آن محیط می شود.
- منطقه ای یا تاکیدی : در نورپردازی منطقه ای، ادوات روشنایی را بر روی بخش هایی تعبیه می کنیم که می خواهیم برجسته تر نشان داده شوند. به طور مثال ستون ها و کناربازشوها مهم ترین بخش ها در نظر گرفته می شوند.
روش های مختلف نورپردازی نمای ساختمان
نورپردازی ثابت : همان طور که از نام این روش پیداست پارامترهایی مانند طیف و شدت نور، ثابت هستند و تغییر نمی کنند. اجرای این روش به دو صورت انجام خواهد شد که شامل نورپردازی تک رنگ و ترکیبی می باشد. انتخاب هر کدام از این روش ها بر اساس نظر کارفرما، کاربری ساختمان، میزان بودجه و … انجام خواهد شد.
نور پردازی متغیر : ویژگی های این روش به طور کلی با روش قبل متفاوت است. در نورپردازی متغیر شاهد تغییر شدت و طیف رنگی هستیم. در این شیوه از چراغ های RGB و چراغ های کنترل شونده استفاده می شود.
چراغ های RGB
ساده ترین ابزاری که برای نورپردازی نمای ساختمان مدرن کاربرد دارد چراغ RGB است. در این چراغ از یک طیف نوری با یک افکت ثابت استفاده می شود و معمولا قابل برنامه ریزی نیستند. تنها می توان رنگ را با یک افکت تغییر داد. با این چراغ ها می توان سه طیف نوری شامل قرمز، آبی و سبز را اجرا کرد.
چراغ های کنترل شونده
اگر به دنبال جذابیت بیشتری در نورپردازی نمای ساختمان مدرن هستید پیشنهاد ما استفاده از چراغ های کنترل شوند در نورپردازی متغیر است. افکت، طیف نوری و طرح مورد نظر با استفاده از نرم افزارهای تخصصی اجرا می شود و می تواند جلوه جذابی برای بینندگان ایجاد کند.
نکات مهم در نورپردازی نمای ساختمان مدرن
رنگ
همان طور که متوجه شدید امکان استفاده از رنگ های مختلف در نورپردازی نما وجود دارد. رنگی که انتخاب می کنید باید با متریال و مصالح بکار رفته در نمای ساختمان متناسب باشد. بهتر است که هر دوی آن ها در یک طیف رنگی قرار داشته باشند تا ترکیبی زیبا و جذاب را خلق کنند. در حال حاضر پرکاربردترین رنگ های بکار رفته در نمای ساختمان شامل سفید، مهتابی و طلایی است. رنگ سفید به دلیل خنثی بودن قابل ترکیب با سایر رنگ های مصالح می باشد. توصیه می کنیم از مصالحی با رنگ های تیره استفاده نکنید. زیرا در این صورت مجبور خواهید بود شدت نور را افزایش دهید و به دنبال آن شاهد افزایش مصرف برق خواهید بود.
شدت نور
توجه به شدت نور بسیار مهم است. اگر شدت نور کمتر از حد استاندارد باشد نمای ساختمان را کم جلوه می کند و اگر بیشتر از حد استاندارد باشد باعث ایجاد آلودگی بصری خواهد شد. استفاده از شدت نور نرمال، نه تنها زیبایی ساختمان را دوچندان می کند بلکه عیوب احتمالی آن را پوشش می دهد. این موضوع در خصوص مناطق مسکونی اهمیت بیشتری دارد. زیرا اغلب ساختمان های تجاری از نورهایی با شدت بالاتر استفاده می کنند.
جهت نور
نکته مهمی که در نورپردازی نمای ساختمان مدرن حائز اهمیت می باشد این است که جهت نور نباید به سمت داخل ساختمان باشد. این موضوع علاوه بر آزار ساکنین، باعث بروز اختلالات نوری و روشن شدن حریم شخصی خانه ها خواهد شد. بهتر است جهت نور به نحوی باشد که به بخش های برجسته نما بتاید و بر روی سایر بخش ها سایه ایجاد نکند. همچنین نباید منبع نوری توسط افراد دیده شود.
نورپردازی نمای ساختمان مدرن دو طبقه
معمولا طراحان نورپردازی ساختمان، علاقه زیادی به ساختمان های دو طبقه دارند. زیرا این ساختمان ها کاربری های متفاوتی دارند و می توانند دست مایه خوبی برای طراحان باشند. برخی از ساختمان های دو طبقه برای گالری، کافی شاپ و … مورد استفاده قرار می گیرند وبرخی دیگر مسکونی هستند. نوع نورپردازی نشان دهنده کاربری ساختمان است.
در طراحی و نورپردازی نمای ساختمان های دو طبقه باید به ورودی ها، تابلوها، پیش فضا و … اهمیت زیادی داده شود. از آنجایی که این ساختمان ها جزو فضاهای خرد شهری به حساب می آیند نورپردازی صحیح آن ها می تواند تاثیر ویژه ای بر دید افراد داشته باشد. هماهنگ بودن نورپردازی با ساختمان های مجاور نقش بیشتری در دیده شدن آن دارد. معمولا ساختمان های دو طبقه ای که کاربری آن ها غیر مسکونی است از نورپردازی پرسپکتیو و مدرن استفاده می کنند تا زیبایی آن ها در شب دوچندان شود.