اگر اصول طراحی ساختمان اداری به درستی اجرا شوند شاهد افزایش راندمان کاری افراد خواهیم بود. معمولا ساعات کاری طولانی هستند و کارمندان مدت زیادی از روز را در شرکت ها و دفاتر کاری سپری می کنند. دکوراسیون داخلی و نحوه چیدمان عناصر بر ارتباطات درون سازمانی، میزان بهره وری، روند کاری کارمندان و … تاثیر مستقیم و غیر مستقیم می گذارند. در این مطلب قصد داریم به بررسی مهم ترین اصول طراحی ساختمان اداری بپردازیم.
کدام پلان برای طراحی ساختمان اداری مناسب تر است؟
بهتر است قبل از آنکه اصول طراحی ساختمان اداری را مورد بررسی قرار دهیم به یک سوال مهم پاسخ دهیم و آن هم این است که کدام پلان برای محیط کاری مناسب تر است؟ پلان باز یا بسته؟ معمولا در طراحی پلان باز، فضاهای کاری کاملا مستقل از یکدیگر نیستند و در یک سالن شاهد فعالیت چند کارمند به طور همزمان خواهیم بود. در این شیوه از طراحی بهبود تعاملات و ارتباطات میان کارمندان بهتر انجام می شود. اما در پلان بسته اتاق ها به طور کاملا مجزا از یکدیگر طراحی می شوند و کارمندان در حین کار، آرامش و تمرکز بیشتری دارند. هنگامی که شما وارد یک ساختمان اداری می شوید به خوبی تفاوت آن را با ساختمان های مسکونی می بینید. در مطلب قبل شما را با اصول طراحی ساختمان های مسکونی آشنا کردیم و گفتیم که فضاسازی در آن چگونه انجام می شود.
هیچ فرقی نمی کند که شما قصد طراحی پلان اداری را دارید یا می خواهید به سراغ بازسازی و دکوراسیون داخلی منزل، بازسازی خانه های کوچک و ویلایی، طراحی باغ ویلا و … بروید. بلکه مهم این است که یک منبع معتبر را برای این کار انتخاب کنید. شرکت های معماری با تجربه و تخصص ویژه خود می توانند شما را در این مسیر یاری کنند. قبل از هر اقدام می توانید استعلام قیمت طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی منزل و شرکت را انجام دهید. گروه معماری رستا شریعت با در اختیار داشتن نیروهایی متعهد و توانمند، قادر است در زمینه های مختلف از جمله طراحی و بازسازی به شما عزیزان کمک کند. این شرکت با نهادهای مختلف از جمله شهرداری تهران نیز همکاری داشته و به آن ها در طراحی مناظر شهری کمک های فراوانی کرده است.
آشنایی با اصول طراحی ساختمان اداری
انتخاب رنگ مناسب
بدون شک همه ما می دانیم که رنگ ها تاثیر زیادی بر روی روح و روان ما دارند. زیرا هر کدام دارای پیام های نهفته در خود می باشند. انتخاب رنگ همواره یکی از موضوعات چالش برانگیز در طراحی دکوراسیون بوده است. اما رنگ هایی که در طراحی دکوراسیون داخلی منزل انتخاب می شوند با دکوراسیون محیط کار متفاوت اند. این عنصر بر روی تعامل و ارتباط میان کارمندان تاثیر می گذارد و می تواند باعث بهبود راندمان آن ها شود. اگر قصد دارید یک محیط اداری با فضایی مدرن را ایجاد کنید باید به سراغ رنگ های روشن و ساده بروید. این انتخاب کمک می کند تا فضای کار شما شکیل تر شود.
نوع مبلمان
اگر سری به فروشگاه های مبلمان در سطح شهر زده باشید به خوبی می دانید که طرح و مدل مبلمان اداری به طور کلی با مبلمان خانگی فرق می کند. مبلمان اداری معمولا در رنگ های تیره وطرح های ساده تولید می شوند. اگر محیط کار شما مدرن است می توانید به سراغ رنگ های روشن تر بروید و مدل هایی را انتخاب کنید که مدرن بودن فضا را بازتاب می دهد. اگر رفت و آمد زیادی در شرکت شما وجود دارد باید از تعداد کافی مبلمان استفاده کنید تا ارباب رجوع مجبور نباشد وقت خود را به صورت ایستاده سپری کند.
نوع پارتیشن ها و جداکننده ها
از مهم ترین عناصر بکار رفته در طراحی ساختمان اداری، پارتیشن ها هستند. این المان قادر است فضا را مجزا کند و برای هر کارمند یک حریم خصوصی ایجاد کند. از اصول طراحی ساختمان اداری این است که اگر متراژ شرکت کوچک است و شما فضای کافی برای ایجاد اتاق های مجزا را ندارید باید حتما پارتیشن را به عنوان اصلی ترین پارامتر در نظر بگیرید. پارتیشن ها انواع مختلفی دارند. به طور مثال برخی از آن ها شیشه ای هستند و می توانند ارتباط بصری میان کارکنان را حفظ کنند. اگر به دنبال ایجاد یک فضای صمیمی، فعال و شاد هستید توصیه ما پارتیشن های شیشه ای می باشد.
نورپردازی و اهمیت نور طبیعی
وجود نور کافی در هر فضایی لازم است. قطعا محیط هایی که نور طبیعی و کافی دارند بر روی راندمان و سلامت کاری کارمندان تاثیر مستقیمی می گذارند. از اصول طراحی ساختمان اداری این است که جهت قرارگیری آن باید به سمت پنجره ها باشد. توصیه می کنیم اصول مهم در طراحی نمای خارجی ساختمان را نیز در نظر بگیرید. به طور مثال اگر ساختمان شرکت از پنجره های زیادی برخوردار است باید از شیشه ای در آن ها استفاده شود که علاوه بر عبور نور طبیعی و عایق بودن، از زیبایی بصری نیز برخوردار باشند. امروزه طراحی نمای خارجی ساختمان های اداری از انعطاف و تنوع بیشتری نسبت به طراحی نمای ساختمان های مسکونی برخوردار هستند.
فضاهای مختلف در طراحی ساختمان اداری
فضاهای خصوصی و عمومی
همان طور که می دانید ساختمان های اداری از فضاهای مختلفی برخوردار هستند که می توان آن ها را به فضاهای عمومی، خصوصی و نیمه خصوصی تقسیم بندی کرد. به طور مثال فضایی که برای انتظار مراجعین در نظر گرفته می شود یک فضای عمومی است و باید به نحوی اجرا شود که افراد از حضور در آن مکان احساس آرامش داشته باشند.
فضای استراحت کارکنان
قطعا کارمندان در فضای شرکت به محیطی برای استراحت های کوتاه نیاز دارند. معمولا در شرکت های کوچک طراحی این فضا نادیده گرفته می شود اما در شرکت های بزرگ که از مساحت کافی برخوردار هستند فضایی بدین منظور در نظر گرفته می شود. ساختمان های اداری که در طبقات بالا قرار دارند می توانند روف گاردن را برای استراحت کارکنان طراحی کنند.
سبک های مختلف در طراحی ساختمان اداری
پس از آنکه با اصول طراحی ساختمان اداری آشنا شدیم نوبت به این می رسد که سبک های رایج و البته محبوب را نیز معرفی کنیم تا بتوانید یک انتخاب ایده آل داشته باشید.
مدرن : اغلب کارفرماها به سراغ سبک هایی از جمله سبک مدرن می شوند. زیرا اجرای آن ها کم هزینه است و از نظر سادگی و زیبایی در جایگاه خوبی قرار دارند. کیفیت این سبک ارتباط مستقیمی با جنس و کیفیت متریال، مبلمان بکار رفته در آن و … دارد.
مینیمال : اغلب کارشناسان و طراحان حرفه ای معتقد هستند که طراحی مینیمال نوعی از طراحی مدرن محسوب می شود. شاخصه اصلی آن سادگی و عدم استفاده از لوازم غیر ضروری است. این سبک برای دفاتر و شرکت های کوچک گزینه مناسبی محسوب می شود.
کلاسیک : شرکت هایی که تمایل دارند دکوراسیون لوکس و شیکی داشته باشند می توانند به سراغ سبک کلاسیک بروند. متریال و رنگ هایی که در این سبک بکار می رود گرم هستند و شامل زیتونی، طلایی، قهوه ای و … می باشند. مبلمان کلاسیک از جزئیات و تزئینات زیادی برخوردارند و می توانند لوکس بودن محیط را نشان دهند.