انواع نورپردازی ساختمان های مسکونی تحت تاثیر معماری جدید، تکنولوژی و … قرار دارد. معمولا در سال های گذشته ساختمان های اداری نورپردازی می شدند و توجه زیادی به نمای ساختمان های مسکونی نمی شد. اما امروزه نورپردازی ساختمان های مسکونی نیز مهم شده و نقش آن ها در زیبایی شهر انکاناپذیر است. در این مطلب قصد داریم علاوه بر ذکر اصول و نکات مهم ، به انواع نورپردازی نمای ساختمان ها نیز اشاره کنیم.
نورپردازی نمای ساختمان
نورپردازی ساختمان های مسکونی نه تنها در کشور ما، بلکه در تمام جهان از طرفداران ویژه ای برخوردار است. در حال حاضر کمتر ساختمانی را در شهر می بینید که از نورپردازی برخوردار نباشد. عوامل زیادی در سبک و اجرای نورپردازی دخیل هستند که می توان به پیشرفت معماری، تکنولوژی، ابزارهای مدرن و … اشاره کرد. قطعا نمای زیبای ساختمان ها، چهره شهر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و برجذابیت آن در شب می افزاید. به جرات می توان گفت که نورپردازی صرفا برای دیده شدن ساختمان در شب است که اگر به بهترین نحو اجرا شود، بر عملکرد ساختمان نیز تاثیر بسزایی خواهد گذاشت. برخی از افراد تصور می کنند که فقط بازسازی و دکوراسیون داخلی است که می تواند عملکرد ساختمان را ارتقا دهد. در حالی که نمای ساختمان و شیوه ای که برای نورپردازی آن تعیین می شود نیز همین کارایی را دارد.
امروزه بازسازی خانه های کوچک، طراحی باغ ویلا، طراحی نورپردازی ساختمان و … باید بدست یک متخصص ماهر انجام شود. خوشبختانه ما در عصری زندگی می کنیم که شرکت های معماری روز به روز در حال افزایش هستند و تعداد بی شماری از آن ها در کار خود حرفه ای می باشند. یکی از این شرکت ها ” رستا شریعت ” است. این شرکت می تواند بعد از بررسی شرایط، بازدید از پروژه، اطلاع از سلیقه شما و … علاوه بر قیمت نورپردازی، قیمت طراحی اجرای دکوراسیون داخلی منزل ساختمان را نیز اعلام کند. توصیه می کنیم کار را به کاردان بسپارید و از نتیجه کار مطمئن باشید !
چرا ساختمان ها نورپردازی می شوند؟
چندین پاسخ برای سوال فوق وجود دارد که در این بخش به آن ها اشاره می کنیم. نورپردازی سبب می شود که جزئیات نما قابل مشاهده شود. نما در سبک های مختلف از جمله رومی، کلاسیک، مدرن و … ساخته می شود. معمولا نمای رومی از بیشترین جزئیات و نمای مدرن از کمترین جزئیات برخوردار هستند. اگر قصد داشته باشید که از نماهایی مانند رومی استفاده کنید باید توجه بیشتری به سبک نورپردازی نشان دهید تا زیبایی ساختمان نمایان تر شود.
درباره نورپردازی ساختمان های مسکونی باید گفت که معمولا در مواقعی مانند شب که نور کافی وجود ندارد متریال بکار رفته در نما قابل مشاهده نیستند. به همین دلیل باید از نورهایی استفاده شود که نوع متریال را نیز نشان دهد. اما نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای صرفه جویی در مصرف انرژی باید از متریال با رنگ روشن کمک بگیرید. در حال حاضر بدترین رنگی که برای سنگ نمای ساختمان وجود دارد قرمز، طوسی، مشکی و … است. زیرا باید نورپردازی با قدرت بیشتری انجام شود و بتواند رنگ نما را مقداری روشن کند. اما اگر از سنگ هایی با رنگ سفید، کرم و … استفاده کنید نیازی به نورپردازی قوی تر وجود ندارد.
مهم ترین اصول نورپردازی نمای ساختمان کدامند؟
منبع نور را پنهان کنید !
علاوه بر آنکه انتخاب ادوات نورپردازی نقش مهمی در زیبایی ساختمان دارند باید آن را از دید عموم نیز پنهان کنید. زیرا نوردهی آن ها مهم است نه شکل ظاهری شان ! به همین دلیل است که در اغلب پروژه ها از لامپ های زمینی یا دفنی استفاده می شود تا صرفا شاهد انعکاس نور از آن ها باشیم و شکل ظاهری شان در معرض دید افراد قرار نگیرد. اما اگر بخواهیم ابزارهایی مانند پروژکتور را برای نورپردازی یکدست در نظر بگیریم لاجرم در معرض دید قرار می گیرند. برای آنکه با نورپردازی یکدست، تاکیدی، خشن و … آشنا شوید توصیه می کنیم به مطالب قبلی وب سایت ما مراجعه کنید.
عناصر را برجسته کنید !
در هر کدام از سبک های نما، عناصر و المان های برجسته وجود دارد. به طور مثال در نمای رومی شاهد وجود قوس ها، کتیبه ها، ستون ها و … هستیم که جزو برجستگی های ساختمان محسوب می شوند. در نورپردازی باید این عناصر را جدی بگیریم زیرا نمایانگر سبک رومی هستند. لازم به ذکر است نورپردازی ساختمان های مسکونی ارتباط مستقیمی به سبک معماری آن نیز دارد.
شدت و رنگ نور را تعیین کنید !
قطعا می دانید که تمام بخش های نما نباید به یک اندازه روشن شوند. خصوصا اگر بخواهید نمای ساختمان را از نظر حجمی معرفی کنید ! نسبت هایی که برای درخشندگی بخش های مختلف در نظر می گیرید باعث ارتقای کیفیت بصری آن می شود. امروزه رنگ سفید و آفتابی محبوبیت زیادی در نورپردازی نمای ساختمان دارند.
سبک های نورپردازی نمای ساختمان
خشن
سبک نورپردازی خشن یکی از سبک های جذاب محسوب می شود که برای نماهایی پر از جزئیات بکار می رود. در این شیوه، ابزارهای نورپردازی در همان مکانی تعبیه می شوند که قصد روشن کردن آن ها را داریم. به همین دلیل نمی توان از این روش برای روشن کردن سطوح وسیع استفاده کرد.
یک دست
اگر بخواهید کل سطح نما را به طور یکسان روشن کنید باید به سراغ سبک نورپردازی یک دست بروید. در این شیوه پروژکتورها در یک سمت ساختمان تعبیه می شوند و نور آن به کل سطح تابیده می شود. این روش برای نماهایی اجرا می شود که از جزئیات کمی برخوردار هستند.
از داخل و بیرون
در این سبک از نورپردازی ساختمان های مسکونی، لبه خطوط و پنجره ها را شناسایی می کنیم و از لامپ های نئون، فیبر نوری و … حجم و حدود ساختمان را نشان می دهید. توجه داشته باشید که منبع نوری نباید در زیر پنجره ها قرار بگیرد و توجه بیننده را به خود جلب کند.
تاکیدی
اگر بلندی، ستون ها و استحکام نما برای شما مهم است باید به سراغ نورپردازی تاکیدی بروید. در این روش صرفا ستون ها و بالکن را نورپردازی می کنیم تا نقشی ماندگار در ذهن بیننده بر جای بگذارد.