نورپردازی یک دست از روش های مختلف نورپردازی نمای خارجی ساختمان به شمار می رود که برای روشن کردن سطوح وسیع و گسترده کاربرد دارد. در این شیوه نور را به طور یکسان بر سطح نمای خارجی بنا می تابانند و سبب می شود که نما بدون ناهمواری و پستی و بلندی به نمایش درآید. در این مطلب علاوه بر معرفی سبک نورپردازی یک دست، به بررسی سایر جوانب آن نیز خواهیم پرداخت.
نورپردازی یک دست چیست ؟
هنگامی که بخواهیم سطح نما را به طور یکنواخت و روشن نمایش دهیم از نورپردازی یک دست استفاده می کنیم. در این شیوه ابزارهای نورپردازی را در نقطه مجاور نما قرار می دهیم تا نور به طور یکسان بر کل سطح نما تابانده شود. نورپردازی یک دست به تجهیزات خاصی نیاز ندارد و معمولا فاقد سیم کشی می باشد. این روش در هنگام ساخت بنا یا بعد از اتمام آن قابل اجراست و می توان آن را جزو سبک های آسان در نورپردازی دانست. لازم به ذکر است که آسان تر بودن نورپردازی یکدست نسبت به سایر سبک ها دلیل بر این نمی شود که آن را یک امر غیرتخصصی بدانیم. بلکه ضروری است اجرای آن را به شرکت های معماری بسپاریم.
شرکت های معماری به خوبی با سازه، نوع معماری ساختمان، انتخاب بهترین رنگ نور و … آشنا دارند و می توانند اصول کار را به درستی اجرا کنند. شرکت رستا شریعت که در زمینه طراحی نما، بازسازی و دکوراسیون داخلی، طراحی باغ ویلا و … فعالیت می کند به خوبی بر این نکته آگاه است که در هنگام نورپردازی باید سبک ساختمان های اطراف را در نظر بگیرد. معمولا اگر نوع معماری و نورپردازی ساختمان در یک منطقه از نوع مدرن باشد، بهتر است که معماری و نورپردازی ساختمان شما نیز از همین سبک پیروی کند. شرکت رستا شریعت علاوه بر فعالیت های مذکور در زمینه بازسازی خانه های کوچک و ویلایی نیز کار می کند و شما می توانید بعد از کسب مشاوره، قیمت طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی ساختمان را استعلام کنید.
نکات مهم قبل از اجرای نورپردازی یکدست
هر ایده ای که در خصوص نورپردازی نمای ساختمان وجود دارد باید با دقت مورد بررسی قرار گیرد. به طور مثال باید به خوبی از فاصله دور یا نزدیک قابل رویت باشد. فراموش نکنید که مهم ترین هدف از نورپردازی ساختمان، زیباتر کردن آن است و سپس موضوعاتی مانند عملکرد و راندمان مورد بررسی می گیرند. در هنگام نورپردازی یک دست باید به محل قرارگیری تجهیزات دقت کنیم. زیرا اغلب پروژه ها با مشکلاتی از قبیل جانمایی ادوات، استتار چراغ در روز و … مواجه هستند. اگر ساختمان به نحوی ساخته شده که محدودیت های زیادی را برای شما ایجاد می کند باید نسبت به این محدودیت ها آگاه باشید و تکنیک هایی را بکار ببرید که بیشترین فایده را داشته باشد.
تاثیر نورپردازی یکدست بر مصرف انرژی
در نورپردازی یکدست باید از رنگ هایی استفاده کرد که با رنگ متریال سازگاری دارند. برخی از افراد اصرار بر انتخاب رنگ هایی دارند که صرفا در طول روز ساختمان را زیبا می کنند و شب ها جلوه آن را از بین می برند. رنگ های نامناسب سبب می شود تا ما مجبور شویم از نورپردازی قوی تری در شب استفاده کنیم که این امر افزایش مصرف انرژی را به همراه خواهد داشت. به طور مثال سنگ نمای ساختمان هایی که از سنگ قرمز، طوسی، سیاه، فیلی و … انتخاب می شود نورپردازی یک دست در شب را با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد کرد.
شاید این تصور در ذهن شما ایجاد شود که ترکیب نورهای مختلف می تواند مشکل را حل کند. در حالی که ترکیب نورها نمی تواند نورپردازی را به شیوه ای صحیح اجرا کند. به همین دلیل هیچ راهی به جز استفاده از نورپردازی های قوی تر وجود ندارد که علاوه بر افزایش مصرف انرژی، زیبایی نما را تحت تاثیر منفی قرار می دهد.
دو اصطلاح مهم در نورپردازی ساختمان
در نورپردازی یکدست و سایر سبک ها، اصطلاحاتی وجود دارد که بهتر است با آن ها آشنا شوید. خصوصا اگر قصد مراجعه به شرکت های معماری را دارید و می خواهید نورپردازی زیبا برای ساختمان خود انتخاب کنید. این اصطلاحات شامل سایه روشن، بازتاب سطح و … می باشد.
سایه روشن
منظور از سایه روشن، تغییرات بافت و نور است که تضاد ایجاد می کند و به بیننده کمک می کند تا به درک عمیق تری از متریال برسد. برای ایجاد سایه روشن در نمای ساختمان، منابع نوری اهمیت زیادی پیدا می کنند. موقعیت آن ها باید به نحوی باشد که بافت متریال را با درجات مختلف نشان دهند.
بازتاب سطح
بازتاب سطح می تواند باعث شکل دادن به ذهن بیننده شود. در نورپردازی یک دست تلاش می شود که یک سطح صاف و صیقلی به بیننده القا کنیم. اما در برخی از مواقع تاثیرات محیطی ناهمواری هایی را در سطح نشان می دهد. برای آنکه نور به طور یکنواخت پخش شود نباید از سنگ های ساب نخورده و حفره دار استفاده کرد.
هزینه نورپردازی نمای ساختمان
قطعا هزینه نورپردازی ساختمان به پارامترهای مختلفی بستگی دارد که یکی از آن ها تعداد طبقات است. هنگامی که تعداد طبقات افزایش پیدا می کند سطح مورد نظر نیز وسیع تر خواهد شد و ابزارهای بیشتری برای نورپردازی نیاز دارد. امروزه علاوه بر نورپردازی یکدست، از نورپردازی پرسپکتیو و مدرن نیز استفاده می شود که نما را به شدت جذاب می کند. در هنگام نورپردازی باید به ریزه کاری های نما و زاویه تابش نور توجه کرد.